Spirál felhelyezése

A spirál felhelyezésével kapcsolatban nincs változás a nézetekben itthon. Eddig is volt olyan ország, ahol javasolták a nem szülteknek is a méhen belüli fogamzásgátló alkalmazását. Létezik, még hazánkban is forgalomban van olyan, felépítésében eltérő, kisebb „spirál” amit direkt ilyen célból gyártanak.

Szakmai véleményem, ami megegyezik a hazai gyakorlattal az, hogy nem szülteknek nem javasoljuk ezt a fogamzásgátlási módszert. Ennek több oka van. Egyrészt az, hogy a méhen belüli fogamzásgátlók esetleges mellékhatásai között a gyulladás gyakrabban szerepel, ami elképzelhetően olyan szövődményt okoz, hogy hegesedések miatt később nem sikerül majd a teherbeesés. Ez egy fontos érv, hogy lehetőleg a kellő számú gyermek megszületése után helyezzünk fel spirált.

A másik ok anatómiai: a nem szült nők méhszája szűk, benne az eszköz felhelyezése sokkal nehezebb és kockázatosabb. Könnyen sérülhet a méh, vagy kerülhet az eszköz nem megfelelő helyre.

Saját tapasztalatomban egy külföldi diák jelentkezett menzesz kimaradással vizsgálatra. Kivizsgálásakor terhességet találtam, valamint a spirált a méhen kívül, a méh és a hólyag közé ékelődve. Elképzelhető, milyen komoly problémát jelentett ez a kis spirál…