Gyermeknőgyógyászat

nogyogyasz-gyermeknyogyogyaszat

Gyermeknőgyógyászat területére újszülött kortól pubertásig (gyakran tovább is) a nemi szervek rendellenességei, betegségei tartoznak. Nem szükséges külön szűrővizsgálatokra vinni a leányokat, mivel a gyermekgyógyászok felfedezik, ha bármilyen elváltozás lenne. Ilyenkor kell azután gyermeknőgyógyász szakorvost felkeresni a gyermekgyógyász beutalója alapján. Amennyiben azonban valamilyen rendellenességet tapasztal a szülő, maga is felkeresheti a szakorvosokat. Leggyakrabban a szeméremtest gyulladásai, majd a menstruációs problémák jelentkeznek a gyermekeknél.

A gyermeknőgyógyászat egy úgynevezett ráépített szakma, vagy gyermekgyógyászok, vagy nőgyógyászok második szakvizsgaként tanulják. Hazánkban közel 70 gyermeknőgyógyász szakorvos dolgozik. Olyan esetben tehát, amikor sejthető, hogy gyermeknőgyógyászati a probléma, célszerű egyből a gyermeknőgyógyász szakorvost felkeresni, hiszen sem a nőgyógyászok, sem a gyermekgyógyászok nem értenek ezekhez a problémákhoz.

A menses általában 11 és 14 éves kor körül szokott elindulni. Az első néhány évben gyakori, hogy a vérzések nem pontosan követik egymást. Ennek – megnyugtatásul – magától meg kell oldódnia. Azonban, ha a mennyisége változik, azaz bőséges vérzéssel jár, nem akar leállni, nagy a vérveszteség, úgy szakorvoshoz kell fordulni. Sajnos ez elég gyakori ebben a korban.

Gyermeknőgyógyászati kérdések és válaszok

 

» Mivel magyarázható, hogy az utóbbi időben mind több 7-9 éves kislány biológiai érése veszi kezdetét? Ennek elsődleges, szemmel látható jele a szülő és a gyermek számára a mell növekedése.

Az 1960-as, 70-es évektől megfigyelhetővé vált a nemi érés egyre korábbi időpontra tevődése (akcelerációja). Ennek okát a kielégítő, fehérjében gazdag táplálkozásban találjuk. Ezzel ellentétes helyzet élsportolóknál, kóros táplálkozásúaknál (anorexia) a nemi érés nagyon késői bekövetkezése. Az akceleráció mértéke az utóbbi években nem változott. Azonban, ha a szülőknek az emlők fejlődése feltűnik, sokszor nem is a korai nemi érés az oka, hanem a kóros elhízás. Fiúknál ugyan így deformálódhat az alkat.

» Mi a teendő, ha ezt tapasztalja a szülő, esetleg nem egyformán nőnek a mellek a kezdeti hónapokban?

A mellek növekedése szinte sohasem egyforma, mindig eltér a fejlődés üteme. Többnyire a végleges forma elérésekor részben kiegyenlítődik a nagyságuk. Ugyanakkor felnőtt korban nézve a emlőket, kisebb-nagyobb eltérés mindig van. Létezik azonban olyan fejlődési rendellenesség, ahol az egyik emlő fejlődése teljese hiányzik. Ez csak esztétikailag korrigálható, de szerencsére igen ritka.

» Ha ez a fejlődési folyamat elindult, milyen hormonális változás vette kezdetét a gyermek szervezetében, és várható-e, hogy a menzesz is hamarabb következik be?

A hipothlamo-hipofizeális rendszer ciklikus működése irányítja a petefészkek működését. Egyes kutatások szerint nem a hormonális rendszer változik, hanem a perifériás szövetek hormon-receptor érzékenysége. Általában az emlők fejlődését egy-másfél évvel szokta a menstruációs ciklus beindulása követni. Ez 9 éves kor körül nem ritka, de semmi esetre sem tekinthető kórosnak.

» Melyek lehetnek az ezt megelőző biztosnak tűnő előjelek?

Az alkati változásokon túl a szemérem és hónaljszőrzet kialakulása, valamint röviddel a menstruációk előtt a hüvelyváladék megnövekedése és megváltozása jelzi a menstruáció közeledtét.

» Hogyan készítse fel a szülő erre a gyereket? Kell-e orvoshoz fordulni, ha ez a megszokott 13-15 éves kor előtt történik meg?

Nem tekinthető kórosnak, ha a menzesz 13-15 éves kor előtt jelentkezik. 7 éves kor alatt azonban feltétlenül gyermeknőgyógyászati kivizsgálás szükséges.

» Mi a teendő, ha a kislánynak a korai menzeszét erős hasfájás kíséri?

Ha a menstruáció (bármely életkorban) erős fájdalommal jár, feltétlenül javasolt a kivizsgálása. A fájdalmas menstruáció egy elég gyakori kórkép, aminek a leggyakoribb oka a méh nyálkahártyájának kóros leválása menzeszkor. Ezen szerencsére lehet segíteni. A fájdalom megítélése, hogy mikor beszélünk kóros mértékűről, legegyszerűbben azzal eldönthető, hogy ha a gyermek nem tudja a megszokott életét folytatni, ágyba kényszerül például, akkor javasolt a gyermeknőgyógyászati kivizsgálás.

» Mikor érdemes először gyermeknőgyógyászati szakrendelésre vinni leánygyermekünket?

Amennyiben a ciklus rendellenesség nélkül beindul, nem szükséges orvosi ellenőrzés. A szexuális élet megindulása előtt javasolt majd a gyermeknyőgyógyászati vizsgálat.

» Genetikailag örökölhető-e a korai érés, vagy annak tudományosan nincs konkrét magyarázata?

Bizonyos genetikai okok is közrejátszhatnak, azonban a táplálkozásnak elsődleges szerepe vitathatatlan.

» A méhnyakrák megelőzésére mikortól, hány éves kortól ajánlott a védőoltás? Lehetnek-e ennek mellékhatásai, hová kell fordulni, ha a szülő bizonytalan ebben a kérdésben?

A szexuális élet beindulása előtt célszerű az oltást beadatni. Erről gyermeknőgyógyász és nőgyógyász kollégák készséggel felvilágosítanak.

Kapcsolódó témák:

 

» Foltok a fehérneműn: szükséges gyermeknőgyógyászati kivizsgálás?

» Mikor forduljunk gyermeknőgyógyászhoz, ha nem menstruál a gyermek?

» Tinédzser nőgyógyászat

Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász

 

Rendelés: 1051 Budapest, Dorottya utca 11. | Bejelentkezés: +36 30 921 6362