Változom

nőgyógyász-menopauza

Menopauza

A változás korában fokozott figyelmet érdemel a szervezete. Sok élettani változás indul ilyenkor, melyek megfelelő kontroll mellett semmi gondot nem jelentenek. Ugyanakkor a mai korban elvárható, hogy az aktív élet minél hosszabb lehessen. Az egészségügy célja tehát az élet meghosszabbítása mellett az aktívan eltöltött évek arányának növelése is. A szervezet szexuálhormon termelésének csökkenése a szervezet öregedését okozza. A szövetek vizet vesztenek, a csontok porózussá válnak, a bőr ráncosodik. Ennek persze nem szükséges bekövetkeznie: Megfelelő hormonpótlással az öregedés leállítható, visszafordítható. Természetesen, mint minden gyógykezelésnek, a hormonpótlásnak is lehetnek mellékhatásai. Feleslegesen semmiképpen nem javasolható hormonkezelés végzése. Ezért ebben a korban javaasolt évente nőgyógyászati kontroll, két évente csontritkulás szűrés és emlő szűrés is.

Amint a hölgyek a változó korba (menopauza) érnek, szervezetükben a női hormon szint csökkenni kezd. Ez a szövetek turgorában (víztartalmában) szembetűnő lehet, ugyanakkor egyik legsúlyosabb hatás nem ilyen jól látható. A menopauza alatt a csontok kalciumtartalma kezd csökkenni. Ettől a csontok törékennyé válnak. A csontritkulásnak nincs külső jele, így legtöbbször már csak a csonttöréssel szembesülünk. Szűrésként a csontok speciális átvilágítása (dezitometria) a változás kora előttől már javasolt, egészségeseknél 2 évente, ha csonttömeg csökkenés ábrázolódna, ennél gyakrabban is. Amennyiben súlyos csontritkulás állapítható meg, komplex kezelés javasolt magas kalciumbevitellel, akár hormonpótlással, de leginkább sok mozgással, aktív élettel. Az előző években megelőzésként is alkalmaztuk a hormonpótlást. Sajnos, az azóta megjelent vizsgálatok alapján a mellékhatások miatt ez nem ajánlható. Szív-érrendszeri és emlő daganatos szövődmények arányának emelkedése jelentkezett azoknál, akik hormonkészítményt alkalmaztak. Mit tehetünk akkor? Megelőzésként a helyes táplálkozás, aktív élet, sok mozgás és bizonyos gyógynövények (fitoösztogén) alkalmazása javasolt. A súlyos csontritkulásoknál kiegészítő kezelésként , vagy a hormonhiány más súlyos tünete esetén a hormonpótlás mérlegelendő. Ilyenkor az irányelvek a rövid ideig alkalmazott(sosem több 10 évnél) lehető legkisebb aktív dózis alkalmazását abban az esetben tekintik ajánlhatónak, ha hormonok nélkül az egészségromlás nagyobb veszélyt jelent. Ez adott esetben azt jelenti, hogy statisztikailag a combnyak törések szövődményeiben többen halnak meg idős korban, mint szív-érrendszeri megbetegedésekben a csontritkulásos betegek közül.

Menopauza. Amennyiben a vérzés kimaradás után visszatér a menstruáció, az mindenképpen kivizsgálást igénylő állapot. Meg kell nézni a méh nyálkahártya vastagságot, feltétlenül a méh nyálkahártyának szövettani vizsgálata is szükséges e mellett, valamint a petefészkek ultrahangos vizsgálata, valamint áramlásvizsgálata is javasolt, hogy megtaláljuk, hol, milyen szerv okozta az eltérést. E mellett vérből kimutatható Ca 125 markervizsgálat is segíthet a petefészek rosszindulatú folyamatának kizárására.

A menopauza alatt hormonhiányos állapotban gyakran alakul ki hüvelyfali sérv. Ilyenkor, főleg, ha kis túlsúly is van, ami fokozza a hasűri nyomást, a hólyag és a belek a hüvelybe nyomódnak. Ettől idegentest érzés alakul ki. Azáltal, hogy a hólyag lesüllyedt, ürítésekor nem képes teljesen kiürülni, így gyakoribb a vizelési inger, ugyanakkor az állandó rezidum a baktériumok elszaporodásának kedvez a hólyagban. E mellett a hólyag nyakának lesüllyedésével a zárófunkció is gyengül, ami először csak a hasűri nyomás hirtelen emelkedésekor – köhögés, tüsszentés – , súlyosabb esetben már spontán, vizeletvesztéshez vezet.

A hüvelyfali sérv, a hólyag lesüllyedése alkati probléma lehet, a családi hajlam elképzelhető. A kötőszövet általános renyhesége gyakran figyelhető meg a betegeknél. Fontos még az esetleges elhízás is, ami a hasűri nyomást fokozza, ezzel súlyosbítja a tüneteket a menopauza idején. A tünetekhez hormonhiányos állapot hozzájárul. Megelőzésében a legfontosabb az intimtorna megtanulása és gyakorlása, az elhízás kerülése, valamint a hormonpótlás lehet, akár helyileg is.

A menopauza alatti hőhullámokat a petefészek hormonjait stimuláló hypofizeális hormonok emelkedett vérszintje okozza. Ez akkor következik be, mikor a petefészek hormontermelése lecsökken. Ez nem mindig egyenletesen és nem is véglegesen alakul ki, ezért a hormonszint hullámzás gyakori, amitől a tünetek csökkenhetnek és erősödhetnek. Magukat a panaszokat több recept nélkül kapható készítmény csökkenti, azonban javasolt egy kivizsgálás, mert a hormonok kiesése más problémákat is okozhat, melyek közül legfontosabb a csontritkulás!

» Cikkeim menopauza témakörben

Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász

 

Rendelés: 1051 Budapest, Dorottya utca 11. | Bejelentkezés: +36 30 921 6362