Intim zuhany

Az intim zuhany, intim irrigáló alkalmazása súlyos hüvelyi gyulladások kezelésében lehet bizonyos esetekben fontos. Ugyanakkor mindennapos használatával a hüvely saját, a fertőzésekkel szembeni védekezésben fontos baktériumflóráját megszüntetjük. Ezen felül a nyáktermelő mirigyek is „kifáradnak”.

Amikor a hüvelyben a tejsavbaktériumok száma csökken, az általuk termelt tejsav mennyiségének csökkenésével a hüvely természetes védekező képessége megszűnik. A tejsav képes gátolni a betegséget okozó – patogén baktériumok szaporodását. Ezt a tejsavszint csökkenést tudjuk a hüvely savas vegyhatásának mérésével vizsgálni.

Ugyanakkor ismert az is, hogy a patogén baktériumok gyakran gyorsabban szaporodnak, mint a tejsavbaktériumok. Azzal, hogy az irrigáló folyadékot tejsavval készítjük, rövid időre a hüvelyben tudjuk a baktériumok szaporodását befolyásolni. Azonban tartós hatást akkor érünk csak el, ha a tejsavbaktériumok elszaporodnak. Ehhez szükséges a hüvelyhám falában lerakódó szénhidrát – a glikogén – jelenléte. A glikogén csak megfelelő hormonális egyensúlyban raktározódik. Ezek alapján visszatérő hüvelygyulladás lehet a következménye a gyakori hüvelyi irrigálásnak (intim zuhany).

Ugyanakkor az intim zuhany alkalmazása segíthet akkor, ha a kórós baktériumok már annyira elszaporodtak, hogy a tejsavtermelő baktériumok már csaknem eltűntek.

Ezek alapján látható, hogy a gyakori gyulladások esetén a kezelésben figyelemmel kell a tejsavbakériumokra valamint a hüvelyhám glikogén raktározására is.