Fehér hüvelyi folyás

A fehér szín a hüvelyi folyás, hüvelyváladék esetében nem feltétlenül kóros. A hüvelyhám valamint a méhnyak mirigyeinek áttetsző váladékát a leváló sejtek, valamint baktériumok, fehérvérsejtek színezik fehéressé.

Abban az esetben, azonban, ha darabossá válik a hüvelyi folyás, vagy viszketést, a környezet kipirulását, megdagadását észlelik, ez kórosnak tekinthető. Ebben az esetben nagy valószínűséggel a gombák elszaporodása okozza a panaszokat. Gombák normál esetben a bőrünkön lévő baktériumköpeny részét képezik bizonyos baktériumtörzsekkel együtt, amik szükségesek az ellenállásunkhoz, védekezőképességünkhöz. Ezek a gombák a tápcsatornánk bizonyos részeiben szintén részt vesznek a tápanyagok lebontásában.

Ugyanakkor abban az esetben, ha a hüvelyben, vagy a szervezet egyéb helyein elszaporodnak, ez kóros jelenség. Ennek többnyire nem szexuális kontaktus, fertőzés az oka, hanem a szervezet belső egyensúlyának felborulása. Az egyensúly felborulásához vezethet antibiotikus kezelés, magas vércukorszint. Ez utóbbi alatt természetesen a cukorbetegségen kívül helytelen táplálkozásra is gondolni kell: hirtelen nagy mennyiségű cukor elfogyasztása is a gombák elszaporodásához vezethet. Ugyanakkor ismétlődő, visszatérő gombásodás panaszoknál a vércukor szintet ellenőriztetni kell, hiszen a cukorbetegségnek lehet ez is egyik első jele.

Leggyakoribb oka azonban a gombásodásnak a krónikus stressz, szorongás, ami egyrészt a védekező képességet csökkenti, valamint hormonálisan a vércukor szint emelésével járul hozzá a gombák elszaporodásához.

Ezek alapján, a gombás panaszok elmulasztásához gyakran nem elegendő a gyógyszeres kezelés (hüvelykúp- szájon át szedhető kapszula formában) hanem életmód változtatása is szükséges, ha a hüvelyi folyással kapcsolatos panaszok vissza-visszatérnek.