Árthat-e, ha menstruáció alatt tampont használok?

Árthat-e, ha menstruáció alatt tampont használok? Régebben mindig betétet használtam, de kényelmetlennek éreztem, és amióta tampont használok sokkal jobbak az „olyan” napjaim. Nekem most tökéletesen megfelel a tampon, és nem érzem vele kellemetlenül magam, és a barátom előtt is kényelmesebben mozgok, de nem tudom jó-e, tényleg ennyire árt?

Egészségügyi tampon és betét alkalmazásával kapcsolatban sok vitát lehet hallani. Kevesen tudják, hogy e két higiéniás eszközünk nem a 20. század találmánya. A betét a középkor erre a célra tartott rongyaiból ered, míg a tampon az ókori Egyiptomból származik. Ott papiruszhengert alkalmaztak erre a célra.

Látható tehát, hogy a két eszköz igen csak régen kísérik az emberiség nehéz napjait. Ezek alatt az évszázadok, évezredek alatt nyilván komoly változásokon estek ezek az eszközök át. A mai termékekről elmondható, hogy szigorú előírásoknak kell megfelelniük.

Mindkét módszernek más előnye, más hátránya van, de mindkettőről elmondható, hogy egészség-károsító hatásuk nincs. Egy dologra azonban feltétlenül figyelni kell: mindkét eszköznél a megfelelő időben történő csere biztosítja csak a megfelelő higiénét. Eddig előfordult egészségügyi problémák csak a bent felejtett tampon miatt következtek be.