Fogamzásgátló: mi alapján választ a nőgyógyász?

Barátnőm szed egy fogamzásgátló gyógyszert. Amikor legutóbb nőgyógyásznál jártam én is ezt a gyógyszert kértem, de az orvos mást javasolt. Pedig a barátnőm szerint az a gyógyszer nem olyan jó. Miért kaptam én mást? Menjek más orvoshoz?

Manapság a fogamzásgátló tabletták területén évente új és még újabb tabletták kerülnek forgalomba. Laikusnak közöttük eligazodni reménytelen.

Mi alapján választanak akkor a nőgyógyászok?

Fontos szempont a ciklus hossza, a vérzéses napok száma, esetleges görcsök erőssége. A testalkat, testszőrzet, valamint a nőgyógyászati szervek fejlettsége. A választásnál szerepet játszik még, hogy lehetőleg minél kisebb hormonmennyiséggel terhelje a szervezetét.

A szervezet alkalmasságát is tesztelni kell, hogy a gyógyszerszedés nem okoz-e gondot. Ezt a tesztet az úgynevezett májfunkciós laborvizsgálattal kell évente elvégezni. Amennyiben vérrögképződés történt életében, vagy családjában, (trombózis, embólia) érdemes ennek kivizsgálását is (Leiden mutáció) elvégeztetni a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.

Ezen alapelvek alapján minden hölgynek egyéni igényei vannak. Még családom belül is lehet eltérés a gyógyszerigényben, barátnők között végképp nem valószínű, hogy biológiai igényük egyezne, még ha a divatban, vagy zenében megegyezik az ízlésük.

Érdemes tehát ebben a szakember javaslatára hagyatkozni.