Méhen kívüli terhességet okozhat a menzesz alatti együttlét?

A korábbi kismedencei gyulladásokon kívül hajlamosít-e egyéb dolog a méhen kívüli terhességre? Hallottam olyan pletykát, hogy például menzesz idején az együttlétnek nagyobb a veszélye a méhen kívüli terhességre. Igaz ez? Ha valakinek kettő méhen kívüli „összejön”, szabad még természetes teherbeeséssel kísérleteznie?

Mindaz méhen kívüli terhességet okozhat, ami a megtermékenyített petesejt petevezetőben történő vándorlását gátolja. Leginkább a petevezeték mechanikus, tehát előzetes gyulladások utáni hegesedése okozhatja ezt valóban.

De ismeretes olyan elváltozás is, ahol a petevezeték ugyan anatomiailag ép, mégsem működik megfelelően. A benne lévő csillószőrök működése zavart, vagy teljesen gátolt.

A menzesz alatti együttlét nem csak higiénés okokból nem javasolt, hanem a menstruációs váladék a hasüregbe kerülve akár meg is tapadhat ott, ami endometriozishoz vezethet. Ebben a betegségben ezek az „eltévedt” méhnyálkahártya szigetek további menstruációs váladékot termelnek, ami steril gyulladásokat okozva hegesítheti a kismedencét.

Egy méhen kívüli terhesség annak megoldásának függvényében ismétlődhet csak.
Amennyiben a petevezeték sérült, de megmenthető volt, néha sajnálatosan hegesedve gyógyul. Ez lehet oka egy következő méhen kívüli terhességnek. Bár a statisztikai adatok alapján ez ritka.