Fogamzásgátló esemény után

Az esemény utáni fogamzásgátló tabletták területén az utóbbi években történt kutatás-fejlesztés eredménye, hogy a tabletták megbízhatósága mellett, a régen alkalmazott tabletta nagy hormonterheléséhez képest lényegesen kisebb hormondózissal terheli a szervezetet. Hatását az esetleg megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlásával fejti ki a tabletta szintetikus gesztagén hormon tartalma.

A tabletták megbízhatósága jó, azonban nem éri el a naponta szedendő fogamzásgátló tabletták megbízhatóságát. Mivel a ciklus közben egy hormonlökést ad, ezért – egyéni érzékenységtől függően okozhatja a ciklus részleges felborulását, ami ciklusközti vérzésben, vagy a menstruáció megszokottól eltérő időpontban való megjelenésében mutatkozhat. Emellett fejfájás, hányinger jelentkezhet.

Nagy előnye azonban, hogy lehetőség van utólag, 72 órán belül a védekezésre. Alkalmazásakor azonban figyelembe kell venni, hogy évente néhány alkalom ajánlható csak. Amennyiben ennél többször lenne szükség erre, érdemes más fogamzásgátló módszer alkalmazását választani.