Injekciós fogamzásgátló vagy hüvelybe helyezhető fogamzásgátló?

Egy ismerősöm említett új fogamzásgátlási módszereket, mert én mindig elfelejtem a fogamzásgátló tablettám bevételét. Injekciós fogamzásgátló, ami több hónapra védelmet ad, meg valami hüvelybe helyezhető fogamzásgátló eszközt említett, ami gondolom mechanikus védelmet nyújt. Mi a véleménye, melyiket ajánlaná?

Valóban létezik az injekciós fogamzásgátló. Ez gesztagén hormont tartalmaz. Egy injekció három hónapig nyújt védelmet. Alkalmazásakor a menstruációs ciklus változása szokott bekövetkezni, a vérzések csökkenésével, vagy akár elmaradásával. Az injekciós fogamzásgátló jótékony hatással bír a méh falának, vagy nyálkahártyájának burjánzása ellen is.

A hüvelybe helyezhető fogamzásgátló eszközök nem jelentenek újdonságot. Évtizedek óta kaphatóak, azonban viszonylag szűk rétegben terjedtek el, mivel a megbízhatóságuk nem éri el a tabletták megbízhatóságát, valamint alkalmazásuk bizonyos, sokak által nehezen tolerálható kellemetlenséggel járnak. Újdonságnak számít azonban a hüvelybe helyezhető fogamzásgátlók közül valóban egy gyűrű, mely viszont nem mechanikus védelmet nyújt, hanem a belőle szabályozottan kiáramló hormonok lévén a fogamzásgátló tabletták hatásmechanizmusával megegyező módon hatnak. Előnyük, hogy nem naponta kell bevenni, csak a ciklus elején felhelyezni és a ciklus végén eltávolítani, tehát, ha a tabletták mindennapos bevétele gondot jelentett, ez megoldhatja a problémát.