Ajánlatos-e fogamzásgátló tablettát használnom?

Ajánlatos-e fogamzásgátló tablettát használnom? Még csak 16 éves vagyok. A barátom másik városban lakik, és csak 2-3 havonta találkozunk néhány napra (mellette természetesen nincs más), és olyankor élünk szexuális életet is. Óvszert használunk, és én nem is szeretnék tablettát, mert úgy gondolom, ilyen korán még nem tesz jót, hisz a szervezetem még fejődik, és nem is igazán bízok meg benne. Mert az óvszernél tudhatom, hogy ha elszakad, lecsúszik, vagy valami galiba lesz vele, de a tablettánál csak remélhetem, hogy véd, és ha valamiért mégsem, akkor az legfeljebb akkor tudom már meg, amikor nem jön meg a menstruációm, és teherbe estem, viszont az óvszernél, pedig még utolsó esélynek ott az esemény utáni tabletta. Szóval, szeretném tudni, mi a jobb? Mert szerintem nem jó, ha folyton szedem, hisz alig vagyunk csak együtt, illetve csak 2-3 havonta, viszont van, hogy egymás után több aktusra is sor kerül, és hogy ez hogy befolyásolja, azt hogy mivel védekezzünk?

Bár a fogamzásgátló tabletta esetében nincs rossz tapasztalatom, mégis az óvszer, szükség esetén esemény utáni tabletta alkalmazása valóban a legjobb megoldás abban az esetetekben, amikor a találkozások között több hónap is eltelik.

A mai fogamzásgátló tabletták az elmúlt évtizedek kutatásai és valóban nagy számú alkalmazásból származó tapasztalat alapján megbízható módszernek számítanak. Természetesen, hiába az alkalmazó számára kiválasztott, a szervezetének legjobb készítmény, ha nem tartja be az alkalmazás szabályait és elfelejti bevenni, megtörténhet a baj. Erre is létezik ma már megoldás, a hüvelybe helyezhető hormontartalmú karika, amit csak ciklusonként egyszer kell felhelyezni. Ez folyamatosan adagolja, viszont a tablettánál alacsonyabb dózisban a fogamzásgátló hormonösszetételét.