Terhesség alatti veszélyek

nőgyógyász terhesség

Terhesség alatti veszélyek az orvosnál, egészségügyi beavatkozásoknál

A terhesség alatt a magzat osztódó sejtjei sokkal védtelenebbek a különböző fizikai és kémiai behatásokra, mint egy felnőtt, vagy akár egy gyermeki szervezet. Fokozottan érvényes ez az első tizenkét hétre, amikor a szervek, szervrendszerek kialakulnak. A terhesség első napjaiban, amikor még nem tudott a terhesség, hiszen még a menstruáció elmaradása sem jelezhet, mert időben előtte vagyunk, a megtermékenyített petesejtet a legvédtelenebb a károsodásra. Amennyiben a petesejt károsul, az nem képes osztódni, tovább fejlődni, így nem alakul ki fejlődési rendellenesség, hiszen a terhesség megszakad. Ezt nevezzük a „mindent vagy semmit törvényének”. Az osztódó petesejtet ért károsodás szervrendszerek károsodását okozhatja, ami a magzat torzképződését, vagy vetélést okoz. A 12. hét után a magzatot ért károsodások a magzatfejlődési rendellenességeit okozhatják, ahol egy vagy több szervet éri a betegség.

A legelső időben előforduló károsodások hátterében leggyakrabban vírusfertőzések, vírusoltások, hormonális rendellenességek (cukorbetegség, pajzsmirigy betegség), valamint nagy dózisú röntgensugárzás fordul elő.

A későbbi magzati korban az előzőeken túl bakteriális fertőzések is, valamint a vércsoport ellenanyag termelés okozta magzati vér szétesése miatti károsodás fordul elő.

Magzatkárosító vírusok: Rubeóla, Cytomegalo vírus.

Károsító védőoltások: rubeóla, kanyaró, himlő, mumpsz.

Bakteriális magzatkárosító fertőzések: syphilis, Toxoplazma, Clamydia, bizonyos súlyos gombásodások. Ugyanakkor több antibiotikum és gombaellenes szer is magzatkárosodást okozhat.

Alapelvként javasolható tehát, hogy a terhesség első 12 hetében óvakodni kell minden oltástól, röntgensugárzástól, lehetőleg gyógyszerektől, kémiai anyagoktól. Ilyenkor nem ajánlott a hajfestés sem az agresszív vegyszerek miatt. Gyógynövények, illóolajok nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak szintén károsító anyagokat, ezért e koraterhességben érdemes ezektől is tartózkodni.

Későbbi terhességi korban érdemes minden gyógyszer és vegyszer alkalmazását elolvasni, hogy terhességben alkalmazható-e. Röntgen vizsgálatok közül csak a CT és az úgynevezett kúraszerű RTG besugárzás kerülendő. Végtagtörésnél végzett, vagy fogászati beavatkozásnál szükséges RTG, vagy a tüdőszűrésnél alkalmazott ernyőszűrő nem magzatkárosító, bár javasolt a kezelőorvossal a terhesség tényét közölni.

Érzéstelenítők, altatószerek szintén alkalmazhatók terhességben, de fokozottan érvényes, hogy a kezelőorvossal a terhességet meg kell beszélni, hiszen csak bizonyos gyógyszerek, altatószerek alkalmazhatók ilyenkor. Választható beavatkozásoknál mérlegelni kell a beavatkozás halasztását.

Akupunktúra alkalmazásakor szintén figyelmeztetni kell a terhességről a terapeutát. Masszázs végezhető, persze a terhesség előrehaladtával már eltérő módon.