Vaginizmus

Vaginizmus, a fájdalmas nemi élet sajnos egy igen gyakori probléma a hölgyeknél.

Ez az amúgy elég visszataszító kifejezés egy nagyon sokakat érintő problémát takar. Pontosan nem lehet tudni, csak megbecsülni, hogy a lakosság hány százalékát érinti valamilyen mértékben ez a probléma. Véleményem szerint minden ötödik hölgy szenved a problémával. A vaginizmus mértéke is igen változó, hiszen a szexuális együttlét kezdetén jelentkező fájdalomtól a közösülési képtelenségig számos lehetősége ismert.

Jellemző például szülés után, vagy nemi erőszakon átesetteknél, de néha szorongás, stressz is elegendő a kialakulásához. A kiváltó ok lelki eredetű. A nemiségtől, a nemi élettől való belső ellenállás miatt a hüvelyzáró izom összehúzódik, majd hosszabb idő után megvastagszik. Ez teszi nehézzé és fájdalmassá a szexuális életet.

Az elváltozás részben lelki és részben fizikai jellegű. Lényege, hogy a gátizom, mely a hüvelyt zárja, valamilyen okból görcsös állapotba kerül együttlétkor. Többnyire vagy egy rossz élmény okozza, vagy valamikori rossz mozdulatkor érzett fájdalomtól kialakult, tudat alatti védekezés ez. Ilyenkor ez az izomköteg meg is vastagszik, ami a probléma mértékének fokozódását okozza. Megoldása hosszú és türelmes munkát igényel mind a pácienstől, mind partnerétől. Meg kell szüntetni a szorongás okát és mag kell tanulni akaratlagosan ellazítani az izomrostot.

Fontos a minél előbb megkezdett szakszerű pszichoterápia. Önmagától a probléma nem oldódik meg tehát, csak rámehet a házasság, a partnerkapcsolat.