Terhesvitamin, étrendkiegészítő a várandósság során

terhesvitamin

Tényleg terhesek a terhesvitamin, vagy inkább a javunkat szolgálja?

Az Országos Élelmezéstudományi Intézet definíciója alapján az étrendkiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, illetve egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként, vagy kombináltan.

Milyen is az a hagyományos étrend, miért kell kiegészíteni bármivel is?

Szerte a világon vizsgálták az élelmiszerek tápanyagtartalmát. Minden tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az elmúlt évtizedekben élelmiszereink vitamin- és tápanyagtartalma jelentősen csökkent. A háttérben húzódó okként feltételezik a termés fokozása érdekében használt műtrágyák és növényvédőszerek alkalmazását, illetve az XXI. századi ember életmódjának következtében kialakuló savas esőket. Hazánkban készült az egyik kutatás, amelyet a Gödöllői Egyetem munkatársai végeztek. Az 1990-es évi termést hasonlították össze az 1966-ossal. Az eredmények magukért beszélnek. Az árpa mikroelem-tartalma már csak 37,7%-a a korábbinak, míg a kukoricáé csak 18,6%. A vitamintartalom tekintetében is hasonló a csökkenés. 1990-ben a káposztáé már csak 10%, a paprikáé 12% volt az 1966-os évihez képest.
Ennek fényében a manapság oly divatos egészséges táplálkozás talán nem is csak egy új hóbort!? Ráadásul amikor azt hisszük, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, sok zöldséget és gyümölcsöt, sovány húsokat eszünk, nem is biztos, hogy sikerrel járunk!?

Ilyen vitamin- és ásványianyag-tartalom mellett szinte lehetetlen csak a táplálkozásból fedezni a szükségleteinket.

A várandósság egy természetes, de más állapot. Kicsivel több odafigyelést igényel sok szempontból, így a táplálkozás, az ásványi anyagok és a terhesvitamin bevitele terén is. A mennyiség növelése helyett viszont inkább a minőségre érdemes figyelni. Vegyük sorra, hogy mely összetevők és miért is fontosak nekünk, amikor már nemcsak magunkért vagyunk felelősek!

A-vitamin

Ajánlott napi bevitel: 4-8000 NE (nemzetközi egység). Hiányában emelkedik a koraszülés és a méhen belüli fejlődési elmaradás aránya. Túladagolása is káros lehet, akár fejlődési rendellenességet is okozhat. Érdemes béta-karotin elővitamin formában bevinni, amely nem okoz eltéréseket. Ajánlott ételek: répa, sütőtök és tojás.

B vitamincsalád

A B1-vitamin, más néven tiamin napi szükséglete 1,5 mg/nap, a B2-vitaminé, azaz a riboflaviné 1,6 mg/nap, B3-vitaminból az ajánlott dózis 20 mg, míg B6-vitaminból és B12-vitaminból is az ajánlott bevitel 220-260 mikrogramm/nap. Ezek a vitaminok alapvető szerepet játszanak a legtöbb anyagcsere-folyamatban. Szükségesek az idegrendszer zavartalan működéséhez és bizonyos enzimek aktivitásához. Egyes kutatások szerint segítenek a nyúlszáj kialakulásának megelőzésében. Hiányukban hányás-hasmenés, vérszegénység, súlyos esetben méhen belüli magzati elhalás léphet fel. Vegetáriánusoknál a B12-vitamin pótlása kifejezetten fontos. Túlzott bevitelük viszont szintén káros lehet. Ajánlott ételek: B1-vitamin – gabonafélék, olajos magvak és hüvelyesek; B2-vitamin – élesztő, tej és tejtermékek, zöldség- és főzelékfélék, húsok; B6-vitamin – máj, húsok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek; B12-vitamin – húsok, tej, tejtermékek.

C-vitamin

Várandósság alatti szükséglet: 70-100 mg/nap. Segíti a vas felszívódását, növeli az ellenállóképességet, védi a sejteket és segít a vetélés megelőzésében. Hiányában a méhlepény mérete kisebb lehet, de túlzott bevitele is káros, mert növeli a koraszülés esélyét. Ajánlott ételek: citrusfélék, ribizli, savanyú káposzta, zöldpaprika.

D-vitamin

A várandósság alatti szükséglet 400 NE (nemzetközi egység)/nap. Hiányában a csecsemőnél gyakrabban alakulnak ki görcsök. Ajánlott ételek: máj, tojás, olaj.

E-vitamin

A várandós ajánlott napi bevitele: 10 mg/nap. Hiánya ritka, de ha előfordul, akkor a magzat vérszegénységét okozhatja. Antioxidáns és bőrvédő hatású. Ajánlott ételek: búzacsíra és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfélék.

K-vitamin

Ajánlott napi bevitel a várandósság alatt 65 mikrogramm/nap. Hiánya szintén ritka. A véralvadáshoz szükséges, bélbaktériumaink elő tudják állítani. Felszívódási zavar esetén és tartós antibiotikum-kúra alatt érdemes kiemelten odafigyelni rá. Ajánlott ételek: zöldségek, főzelékek.

Folsav

Akár írhatnánk csupa nagybetűvel is. Már a várandósság tervezésekor érdemes elkezdeni a bevitelét. Ajánlott adag: 800 mikrogramm/nap (800NE). Hiányában vérszegénység, velőcsőzáródási rendellenesség, spontán vetélés, koraszülés léphet fel. A méhlepény kialakulásában fontos szerepe van, és az emésztőrendszer nyálkahártyájának működéséhez is szükséges. Ajánlott ételek: spenót, mogyoró, mandula, teljes kiőrlésű liszt, tojás. Túl nagy mennyiségben szedve gátolhatja azonban a cink felszívódását.

Omega-3 zsírsav

A méhlepény és a tejmirigyek fejlődéséhez szükséges. A magzat immunrendszerének kialakulását segíti, és csökkenti a koraszülés veszélyét. Tengeri halakban ugyan található, de azok higanytartalma miatt várandósság során mégsem ajánlott ilyen formában bevinni.

Biotin (H-vitamin)

Az anyagcsere-folyamatokban van szerepe. Magzati fejlődési elmaradás alakulhat ki a csökkent bevitel következményeként. Ajánlott ételek: mogyoró, tojás, csokoládé.

Jód

Várandósság során az ajánlott napi bevitel 175 mikrogramm/nap. Magyarországon gyakori a jódhiányos ivóvíz, ezért pótlására ügyelni kell. A magzat szellemi és testi fejlődéséhez szükséges, hiányában gyakoribb a spontán vetélés, koraszülés. Ajánlott a jódozott tengeri só.

Vas

Ajánlott napi bevitel 30 mg/nap a várandósság alatt. Az oxigénszállításhoz, vörösvértestek képzéséhez, sejtműködéshez szükséges. Hiánya vérszegénységet, koraszülést okozhat, gyakrabban születik kis súlyú újszülött. Ajánlott ételek: brokkoli, spenót, tojás, máj, húsok.

Kálcium

A terhesség során 1200 mg/nap az ajánlott napi bevitel. A magzat csontnövekedéséhez és az anyai fogainak épségéhez szükséges. Hiányában gyakoribb a magasvérnyomás és a szülés utáni depresszió. Túlzott bevitele a vesekövek kialakulását fokozhatja. Ajánlott ételek: tejtermékek, káposztafélék, banán.

Magnézium

A napi szükséglet 300-400 mg/nap a várandósság alatt. A terápiás dózisa még több, hisz a méhtevékenység megelőzésére, szükség esetén leállítására gyógyszerként is használjuk. Hiánya vetélést, koraszülést, idegrendszeri panaszokat, fokozott görcskészséget okozhat. Szükséges a csontok és fogak felépítéséhez, enzimek működéséhez. Ajánlott ételek: banán, dió, mogyoró, spenót, hüvelyesek.

Cink

Várandósság során az ajánlott napi bevitel 15 mg/nap. Szénhidrát-anyagcserét befolyásolja, szükséges a sejtregenerációhoz és az immunrendszer működéséhez. Hiányában a koraszülésnek, a magasvérnyomásnak és a fejlődési rendellenességek kialakulásának növekszik az esélye. Ajánlott ételek: olajosmagvak, húsok, hüvelyesek, tejtermékek. Túlzott bevitele szintén káros.

Króm

Az ajánlott napi bevitel: 30-45 mikrogramm a várandósság ideje alatt. Hatásmechanizmusa hasonló a cinkhez, ajánlott ételek: brokkoli, élesztő, sajtok.

Molibdén

Napi ajánlott bevitel 25 mikrogramm a várandósság során. Enzimaktivátor. Ajánlott ételek: burgonya, hüvelyesek, káposzta, sárgarépa.

Mangán

Várandósság során az ajánlott bevitel 4 mikrogramm/nap. Anyagcsere-folyamatokban játszik szerepet különböző enzimek alkotójaként. Ajánlott ételek: dió, mogyoró, gabonák, cékla, eper. Túlzott bevitele káros lehet.

Szelén

Napi ajánlott dózis: 65 mikrogramm/nap. Antioxidáns, segít a koraszülés és a terhességi toxaemia megelőzésében és a pajzsmirigybetegség kialakulásában. Magyarországon a szelénbevitel elégtelen. Ajánlott ételek: dió, fokhagyma, húsok, tejtermékek, tojás.

Réz

Ajánlott napi dózis: 1,3-1,5 mg/nap. Szükséges az idegrendszer, a csontok és fogak fejlődéséhez. Az erek falában található kötőszövet épségéhez is nagyon fontos. Ajánlott ételek: búza, hüvelyesek, szilva.

Foszfor

Ajánlott napi bevitel: 500-1000 mg. Szükséges a csontok, fogak és egyéb szövetek felépítéséhez, a véralvadáshoz. Ajánlott ételek: hüvelyesek, tejtermékek, gabonafélék, lazac.

* Elevit plus Femibion 800 Femibion 400 Gravida Ladeevit Pharmaton Matruelle
Alkalmazás Végig* A terhesség tervezésétől a 12. hétig A 13. héttől a szoptatási idő végéig Végig* Végig* Végig*
A-vitamin 2566 NE 2000 NE
B1-vitamin 1,4 mg 1,2 mg 1,2 mg 1,5 mg 1,4 mg 1,1 mg
B2-vitamin 1,4 mg 1,6 mg 1,6 mg 1,8 mg 1,6 mg 1,4 mg
Nikotinamid (B3-vitamin) 18 mg 15 mg 15 mg 20 mg 18 mg 18 mg
Pantoténsav (B5-vitamin) 6 mg 6 mg 6 mg 10 mg 6 mg
B6-vitamin 1,9 mg 1,9 mgg 1,9 mg 2,6 mg 2 mg 1,6 mg
B12-vitamin 0,0026 mg 0,0035 mg 0,0035 mg 0,0026 mg 0,0026 mg 0,0026 mg
C-vitamin 85 mg 110 mg 110 mg 125 mg 60 mg 85 mg
D3-vitamin 200 NE 400 NE 200 NE 200 NE
E-vitamin 15 mg 13 mg 13 mg + 12 mg (kapszula) 20 NE 10 mg 15 mg
K1-vitamin 0,055 mg
Béta-karotin 2000 NE
Folsav 0,8 mg (folsav és kalcium-L-metilfolát formájában) E 0,8 mg (metafolin formájában) 0,4 mg (metafolin formájában) 0,8 mg 0,5 mg 0,6 mg
Omega-3 zsírsav 300 mg (kapszula) 192 mg 300 mg
Biotin (H-vitamin) 0,03 mgE 0,06 mg 0,06 mg 0,15 mg 0,15 mg 0,03 mg
Jód 0,22 mg 0,15 mg 0,15 mg 0,15 mg 0,2 mg 0,2 mg
Vas 45 mg 30 mg 27 mg 27 mg
Kalcium 125 mg 250 mg
Magnézium 100 mg 125 mg 75 mg 10 mg
Cink 11 mg 15 mg 10 mg 11 mg
Króm 0,025 mg 0,030 mg
Molibdén 0,025 mg 0,05 mg
Mangán 2 mg 2 mg
Szelén 0,05 mg 0,025 mg 0,06 mg
Réz 1 mg 1,8 mg 1 mg
Foszfor

96,8 mg

Az Egészségügyi Világszervezet újabb állásfoglalása szerint az ún. magzatvédő-vitaminok az összes súlyos fejlődési rendellenesség nagyjából egynegyedének-egyharmadának kivédésére képesek, ugyanis a magzatvédő-vitaminok segítik a magzat megfelelő fejlődését. A különféle vitaminok hiányakor magzati sorvadás következhet be, amely elégtelen magzati növekedést, vagy egyes szervek nem megfelelő fejlődését jelenti. A genetikába, kromoszóma-rendellenességbe és számos, embertől független környezeti tényezőbe úgysincs beleszólásunk, ezek sajnos negatívan befolyásolhatják a várandósság kimenetelét. E terhesvitaminok szedése ezért már a várandósság tervezésekor ajánlott, hisz ez az egyik fő lehetőség, amit a családalapításra készülők tehetnek az egészséges újszülöttekért. Orvosi szemmel nézve nem is lehetőség, hanem kötelesség.

A fenti táblázat egy segítség, amelyben a napjainkban is forgalomban lévő készítmények láthatók egymás mellett, az összehasonlítást megkönnyítve. A Gravida kifejezetten a magyar nők táplálkozási szokásainak vizsgálata után, a szükségleteiknek megfelelően készített magzatvédő-vitamin. A nevében ugyan a várandósság szerepel, de ne felejtkezzünk el a szoptatás időszakáról sem, amikor az újszülöttek fejlődése részben, vagy egészben, de még mindig az anyától függ.

Végezetül pedig egy tévhitről tegyünk említést, miszerint a magzatvédő-vitaminok, terhesvitaminok óriás bébik születését okozzák. Ez természetesen nem igaz. A megfelelő vitaminellátottság a magzat élettani növekedését támogatja csak, kóros – vagy túlzott növekedést nem igazoltak a kutatások. (Dr.Supák – Dr.Tahy)

* A szövegben található táblázat eredeti formában a gyogyszereszvalaszol.hu oldalon található.