Szülés után: vizelettartási gondok és a hüvely kitágulása

Szülés után vagyok, hét hónappal ezelőtt született a kislányom. Azóta érzem, hogy néha például ha köhögök, tüsszentek, a vizeletemet nem tudom tartani. Ezen kívül a hüvelyemet is tágabbnak érzem, ami a házaséletben is zavar. Lehet ezen segíteni?

Szülés után igen gyakran jelentkeznek vizelettartási panaszok kisebb – nagyobb mértékben. Egy részük a panaszoknak maguktól elmúlnak, egy részük viszont huzamosan panaszt okoz, rontva a kismama életminőségét. Általában nagyobb súlyú gyermek születését követhetik ezek a problémák, ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy néha nem függ a gyermek súlyától, inkább a kismama kötőszöveti típusától.

Amennyiben a panaszok jelentkeznek, javasolt mielőbb hüvelytornát, intimtornát végezni, amelynek elsajátítására egyre több helyen van mód. Akinek nincs módja tanfolyamon részt venni, könyv és videokazetta segítségével is megtanulhatja a gyakorlatokat. A gyakorlatok mind az inkontinencia – vizelet visszatartás képességének helyreállításában segít, mind a hüvely anatómiai helyreállításával a házaséleti problémákon is átsegíthetik.

Amennyiben a torna nem segít, vagy nem elégséges a segítség, forduljon kezelőorvosához, mert szükség esetén műtéti megoldás segíthet csak.