Strandfertőzések

Strandfertőzések: Első kérdés, létezik–e olyan kórokozó, ami víz közvetítésével fertőzhet. Sajnos a válasz egyértelműen igen. Trópusokon édesvizekben él egy féreg, ami a húgyutakba feljut és ott élősködik tovább. Szerencsére ez hazánkban ez a kórokozóval történő fertőzés teljességgel kizárt.

Van olyan egysejtű kórokozó – Trichomonas –  ami azonban nem eléggé tisztított víz közvetítésével átadható lehetne, azonban nyilvános strandjaink vizében folyamatosan ellenőrzött koncentrációban fertőtlenítő szerek vannak, amikkel az ilyen problémák is megelőzhetőek. Ezen fertőtlenítők hiányában, napos időben akár néhány óra alatt átlátszatlanná, bűzössé válna a strand vize.

Mégis akkor honnan erednek ezek a történetek, ahol azt hallhatjuk, hogy strand után az intim terület gyulladása jelentkezett? Sajnos ebben az esetben többnyire gombásodás igazolható. Honnan eredhet ez a fertőzés? Ez természetesen szintén nem a vízből származik. Sokkal inkább a strandolás alatt végig viselt nedves fürdőruha alatti kedvezőtlen miliő változása miatt. Javasolt, hogy a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra.