Fertőzés – felelőtlen szexuális élet

Nyári kaland

Fertőzés – felelőtlen szexuális élet. Tünetek: égő, viszkető érzés, bővebb, a rendestől eltérő szagú váladék. Seb, szemölcs, vagy hólyagcsa megjelenése a szeméremtesten.

Bár a klasszikus nemi betegségek (vérbaj, kankó) megjelenése kissé csökkent, de szórványos előfordulása néha kisebb járványszerű mértékeket ölthet.

Amennyiben ilyen felelőtlen helyzet alakult ki, érdemes a probléma elé menni. Számos betegség esetleg hosszabb lappangás után, vagy csak a férfipartnerekben okoz panaszt. Ilyenkor jobb mielőbb megbizonyosodni az esetleges bajról és gyorsan a megfelelő kezeléssel a további problémáknak elejét venni.

De itt ragadom meg az alkalmat, hogy inkább a megelőzésre hívjam fel a figyelmet, hiszen a HIV vírus ellen nem rendelkezünk gyógyszerrel, sőt a közeljövőben sem várható a betegség gyógyításában számottevő előrelépés.

Manapság talán még fontosabb problémát a vírusok jelenthetik (HPVherpeszAIDS), melyekkel való találkozás egy életre meghatározó lehet. Nagyon fontos tehát a megelőzés, az óvszer használat!

A humán papilloma vírusról (HPV) rengeteg szó esik, ellene a védőoltás jelentőségéről is írtunk. De még az oltás sem képes minden törzs ellen védekezést adni. Ugyanakkor azt is érdemes tudni egy kalandozás előtt, hogy még az óvszer sem 100 %-os védelem: pont a HPV vírusról igazolódott, hogy átjut a gumi falán is…

Nemi betegséggel természetesen a bőr és nemi beteg gondozókba kell menni. Ugyanakkor nem feltétlenül nemi betegséget jelenthet az erősebb folyás, viszketés stb. Ilyen esetben célszerű Nőgyógyászt felkeresni. Ö majd eldönti, hogy mekkora nagy a baj és ha tényleg szükséges, kell csak nemi beteg gondozóba menni.