Tinédzser nőgyógyászat

nogyogyasz-tinedzserTinédzser nőgyógyászat. A menses általában 11 és 14 éves kor körül szokott elindulni. Az első néhány évben gyakori, hogy a vérzések nem pontosan követik egymást. Ennek – megnyugtatásul írom – magától meg kell oldódnia. Azonban, ha a mennyisége változik, azaz bőséges vérzéssel jár, nem akar leállni, nagy a vérveszteség, úgy szakorvoshoz kell fordulni. Sajnos ez elég gyakori ebben a korban.

A méhnyakrák szűrés nem életkor szerint válik szükségessé. Amikor megkezdődik a nemi élet, onnantól javasolt évente eljárni a vizsgálatokra. Azt megelőzően azért nem, mert a szűzhártyán keresztül a vizsgálat nem kivitelezhető. Akkor azonban, amikor a családban halmozottan fordult elő ez a betegség, mindenképpen javaslom megfontolni az ezt megelőző oltás beadását!

Az esemény utáni fogamzásgátló tabletták területén az utóbbi években történt kutatás- fejlesztés eredménye, hogy a tabletták megbízhatósága mellett a régen alkalmazott tabletta nagy hormonterheléséhez képest lényegesen kisebb hormondózissal terheli a szervezetet. Hatását az esetleg megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlásával fejti ki a tabletta szintetikus gesztagén hormon tartalma. A tabletták megbízhatósága jó, azonban nem éri el a naponta szedendő fogamzásgátló tabletták megbízhatóságát.

Mivel a ciklus közben egy hormonlökést ad, ezért – egyéni érzékenységtől függően okozhatja a ciklus részleges felborulását, ami ciklusközti vérzésben, vagy a menstruáció megszokottól eltérő időpontban való megjelenésében mutatkozhat. Emellett fejfájás, hányinger jelentkezhet. Nagy előnye azonban, hogy lehetőség van utólag, 72 órán belül a védekezésre. Alkalmazásakor azonban figyelembe kell venni, hogy évente néhány alkalom ajánlható csak. Amennyiben ennél többször lenne szükség erre, érdemes más fogamzásgátló módszer alkalmazását választani.

Kapcsolódó témák:

 
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció

Dr. Tahy András szülész-nőgyógyász

Rendelés: 1051 Budapest, Dorottya utca 11. | Bejelentkezés: +36 30 921 6362